No products in the cart.

COMANDA ACUM

No products in the cart.

COMANDA ACUM

June 29, 2020

Uleiul de masline

Uleiul de masline – secretul unui gust fin, autentic

Uleiul de masline este unul dintre cele mai sanatoase si populare uleiuri folosite la nivel mondial, o cultura traditionala de arbori din bazinul mediteranean. Uleiul este produs prin presarea măslinelor întregi, folosindu-se in mod obisnuit la gatit, la prajirea alimentelor sau ca dressing pentru salate. De asemenea, este utilizat in produse cosmetice, farmaceutice si sapunuri si ca combustibil pentru lampile traditionale cu ulei.

ulei de masline

Grecia este unul dintre cei mai mari producatori de ulei de masline din lume.Locuitorii eleni produc anual  aproximativ 190 000 de tone de ulei, existand peste 500 000 de ferme care cultiva maslini.

Cum se obtine uleiul de masline?

  1. Prima etapa este colectarea masline intre luniile octombrie si februarie. Ulterior se elimina coditrele si frunzele si se pregatesc pentru presare;
  2. A doua etapa este reprezentata de presarea maslinelor cu masini speciale,in trecut folosindu-se roti de piatra pentru a sparge maslinele. Acestea sunt transformate intr-o pasta fina la o temperatura de maxim 27 de grade, in ceea ce se numeste presat la rece. Cu cat pasta va fi amestecata mai mult cu atat va avea uleiul mai multa aroma. In continuare pasta este pusa pe rogojini si este fie apasata, in modul traditional, sau trimisa printr-o centrifuga, modul modern;
  3. Ultima etapa este reprezentata de extractia uleiului care este realizata prin metoda aplicarii presiunii hidraulice. Acest proces necesita foarte mult efort si astazi este mai putin folosita in favoarea unor metode mai moderne.

Beneficii ale uleiului de masline

Uleiul de masline…

  1. este bogat in grasimi monosaturate sanatoase;
  2. contine cantitati mari de antioxidanti;
  3. are puternice propietati anti-inflamatorii;
  4. are propietati anti-bacteriene.

Iti recomandam...

  1. salata greceasca din legume proaspete ( rosii, ardei gras castraveti, ceapa, masline) si branza feta ,asezonata cu rafinatul ulei de masline grecesc;
  2. branza feta la gratar – un deliciu la gratar cu legume si ulei de masline;
  3. sos tzatziki proaspat, cu gust grecesc autentic, stropit din belsug cu ulei de masline.

Uleiul de masline – secretul unui gust fin, autentic

Uleiul de masline este unul dintre cele mai sanatoase si populare uleiuri folosite la nivel mondial, o cultura traditionala de arbori din bazinul mediteranean. Uleiul este produs prin presarea măslinelor întregi, folosindu-se in mod obisnuit la gatit, la prajirea alimentelor sau ca dressing pentru salate. De asemenea, este utilizat in produse cosmetice, farmaceutice si sapunuri si ca combustibil pentru lampile traditionale cu ulei.

ulei de masline

Grecia este unul dintre cei mai mari producatori de ulei de masline din lume.Locuitorii eleni produc anual  aproximativ 190 000 de tone de ulei, existand peste 500 000 de ferme care cultiva maslini.

Cum se obtine uleiul de masline?

  1. Prima etapa este colectarea masline intre luniile octombrie si februarie. Ulterior se elimina coditrele si frunzele si se pregatesc pentru presare;
  2. A doua etapa este reprezentata de presarea maslinelor cu masini speciale,in trecut folosindu-se roti de piatra pentru a sparge maslinele. Acestea sunt transformate intr-o pasta fina la o temperatura de maxim 27 de grade, in ceea ce se numeste presat la rece. Cu cat pasta va fi amestecata mai mult cu atat va avea uleiul mai multa aroma. In continuare pasta este pusa pe rogojini si este fie apasata, in modul traditional, sau trimisa printr-o centrifuga, modul modern;
  3. Ultima etapa este reprezentata de extractia uleiului care este realizata prin metoda aplicarii presiunii hidraulice. Acest proces necesita foarte mult efort si astazi este mai putin folosita in favoarea unor metode mai moderne.

Beneficii ale uleiului de masline

Uleiul de masline…

  1. este bogat in grasimi monosaturate sanatoase;
  2. contine cantitati mari de antioxidanti;
  3. are puternice propietati anti-inflamatorii;
  4. are propietati anti-bacteriene.

Iti recomandam...

  1. salata greceasca din legume proaspete ( rosii, ardei gras castraveti, ceapa, masline) si branza feta ,asezonata cu rafinatul ulei de masline grecesc;
  2. branza feta la gratar – un deliciu la gratar cu legume si ulei de masline;
  3. sos tzatziki proaspat, cu gust grecesc autentic, stropit din belsug cu ulei de masline.
AboutGyros Thessalonikis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *